Onze Bijenstal .

Onze afdeling heeft de beschikking over een bijenstal die pal naast het bezoekerscentrum Dwingelderveld gelegen is. Hier kunnen we voorlichting geven aan belangstellenden, groepen, schoolklassen en allen die meer over de bijen willen weten.

Niet altijd is er een imker aanwezig. De openingstijden zijn gelijk aan de openingstijden van het bezoekerscentrum, dus raadpleeg hiervoor de webstee van het bezoekerscentrum.

In de bijenstal is een observatiekast te zien waar een blik geworpen kan worden op de dagelijkse activiteiten van de bijtjes. Via een doorzichtige loopgang kunnen zij naar buiten om pollen, nectar en water te zoeken in de nabije tuin van het centrum.

Observatiekast met doorkijk naar de bijenkasten in de stal.
Inkijkje in de observatiekast.

In de observatie kast kan men de bijtjes hun werk zien doen, het broed bekijken, de koningin opzoeken en meestal zie je wel bijtjes die de bijendans uitvoeren -geen onzinnige Tik-Tok dansjes, maar zij geven aan elkaar door waar nectar of pollen zijn te vinden in overvloed.

Op een aantal infopanelen is meer informatie te vinden zoals een jaarkalender met de jaarrond activiteiten van de imker.

Informatiepanelen over bijen en imkeren.

Via het raam heeft men een mooie veilige uitkijk op de in de stal staande bijenkasten van enkele imkerleden. Die kunnen wisselen want soms gaan de volken op reis, bijvoorbeeld naar het koolzaad in het voorjaar, het fruit, de bes of de linde. Voor de heidedracht hoeven ze dan weer niet zo ver te vliegen.

Een blik op de bijenkasten in de stal. Vooraan enkele houten kasten en in het midden kunststof z.g. Segeberger kasten.

Komen jullie een keer kijken? en als je vragen over de bijen heb laat het dan weten, neem dan contact op met een van de bestuursleden.