Imkercursus

Groep Drenthe organiseert de Basiscursus Bijenhouden voor alle Drentse afdelingen.

Bij voldoende deelname verzorgen wij in 2019 in Zuidlaren, De Wijk Oosterhesselen en Beilen een complete cursus. Wij zorgen voor een goede regionale spreiding zodat er altijd een cursusplaats bij u in de buurt is. Er zijn 4 volledig bevoegde en gediplomeerde leraren beschikbaar.

De kosten van de cursus bedragen 230,– euro inclusief het verplichte cursusboek “Bijenhouden hoe doe je dat”, van Friedrich Pohl, het boek “Bijengezondheid” en het Praktijkwerkboek. Hebt u het boek van Pohl al of koopt u het zelf, dan bedragen de kosten 210,– euro.

De organisatie van deze cursus wordt verzorgd door Groep Drenthe van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. In deze groep werken de Drentse afdelingen die bij de NBV zijn aangesloten intensief samen. Bij deze groep behoren: Zuidlaren, Assen, Emmen, Oosterhesselen, Beilen, Hoogeveen, Ruinen, De Wijk en Meppel. Tijdens de eerste theorielessen kunt u beslissen bij welke vereniging u zich wilt aansluiten. De vereniging waarvan u heeft aangegeven lid te willen worden zorgt er voor dat – als u dat wenst – u een mentor krijgt die u na de basiscursus kan gaan begeleiden als u zelf bijen krijgt.

U kunt met uw vragen en ondersteuning bij hen terecht. De vereniging kan u behulpzaam zijn bij het verkrijgen van een bijenvolkje, tenminste  als u dat nog niet hebt. Ervaren imkers van alle Drentse afdelingen assisteren bij de praktijklessen, zodat u imkers van de afdelingen leert kennen.

Cursusverloop.

In de maanden maart en april worden een 5-tal theorie lessen gegeven zodat  u voldoende basiskennis krijgtom te begrijpen wat er tijdens de praktijklessen gedaan wordt.                                                                                       Vanaf april tot en met september worden een tiental praktijklessen gegeven zodat een goed beeld ontstaat wat er voor nodig is een bijenvolk een jaar rond te verzorgen. We beginnen met het kennismaken met het bijenvolk. Herkennen van het broed, voedselvoorraad, gezondheid van het bijenvolk en het verschil zien tussen een werkbij, een dar (mannetje), en de koningin. Verder het oogsten van honing, de verwerking van oude raten tot bruikbare bijenwas. We sluiten de praktijklessen af met het winter klaar maken van de volken zodat ze goed de winter kunnen overleven. In oktober volgt dan nog een examen met meerkeuzevragen. Haalt u een voldoende dan krijgt u het NBV – diploma uitgereikt.

Tijdens het jaar waarin u de cursus volgt krijgt u gratis het lidmaatschap van de NBV aangeboden, ontvangt u zes  keer per jaar het blad Bijen, en kunt u gebruik maken van alle faciliteiten die het lidmaatschap biedt.

De kosten zoals hierboven beschreven zijn inclusief de verplichte cursusboeken (theorie). U bent definitief geplaatst wanneer het cursusgeld is betaald, i.v.m. de planning graag z.s.m. betalen, doch uiterlijk 15 december 2020

Op een zaterdagmiddag in maart na de theorielessen is er een excursie naar de imkervakhandel het Ielgat in Amen waar eventueel bijenkleding ( pak/kap en handschoen ) kan worden aangeschaft. Eventueel kunt u ook andere basisbenodigheden daar kopen. De handschoenen die tijdens de cursus worden gebruikt mogen niet mee naar huis worden genomen i.v.m. de overdracht van bijenziekten. Na afloop van de cursus kunt u uw handschoenen meenemen.

Uitgebreide informatie, zoals de data en tijdstippen waarop les wordt gegeven, betaling  en wat u verder nog nodig heeft om de lessen te kunnen volgen krijgt u zo spoedig mogelijk na inschrijving, maar niet voor november 2019.

Met vriendelijke groet,

Roel Broekman

tel: 0522 451290

Hier komt informatie over de cursus.