Imkercursus

Groep Drenthe organiseert de Basiscursus Bijenhouden voor alle Drentse afdelingen.

Ook dit jaar 2020 worden in Zuidlaren, De Wijk, Oosterhesselen en Beilen een complete cursus Imkeren voor beginners gegeven. Wij zorgen voor een goede regionale spreiding zodat er altijd een cursusplaats bij u in de buurt is. Er zijn uitsluitend volledig bevoegde en gediplomeerde leraren beschikbaar.

De kosten bedragen €230,– inclusief de nieuwe cursusliteratuur die door de onderwijscommissie van de NBV is uitgegeven. Het oude boek van Pohl wordt niet meer gebruikt omdat het niet herdrukt wordt. U bent definitief geplaatst wanneer het cursusgeld is voldaan..

Alle cursussen 2020 zijn inmiddels volgeboekt. Bij uw aanmelding komt u op de wachtlijst voor 2021, maar informeer toch maar indien er belangstelling is.
Soms is het mogelijk om toch nog aan te sluiten. Kennismaken en een aantal keren aanwezig zijn is in overleg altijd wel te regelen.

De organisatie van deze cursus wordt verzorgd door Groep Drenthe van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. In deze groep werken de Drentse afdelingen die bij de NBV zijn aangesloten intensief samen. Bij deze groep behoren: Zuidlaren, Assen, Emmen, Oosterhesselen, Beilen, Hoogeveen, Ruinen, De Wijk en Meppel. Tijdens de eerste theorielessen kunt u beslissen bij welke vereniging u zich wilt aansluiten. De vereniging waarvan u heeft aangegeven lid te willen worden zorgt er voor dat – als u dat wenst – u een mentor krijgt die u na de basiscursus kan gaan begeleiden als u zelf bijen krijgt.

U kunt met uw vragen en ondersteuning bij hen terecht. De vereniging kan u behulpzaam zijn bij het verkrijgen van een bijenvolkje, tenminste  als u dat nog niet hebt. Ervaren imkers van alle Drentse afdelingen assisteren bij de praktijklessen, zodat u imkers van de afdelingen leert kennen.

Cursusverloop.

In de maanden maart en april worden een 5-tal theorie lessen gegeven zodat  u voldoende basiskennis krijgtom te begrijpen wat er tijdens de praktijklessen gedaan wordt.                                                                                       Vanaf april tot en met september worden een tiental praktijklessen gegeven zodat een goed beeld ontstaat wat er voor nodig is een bijenvolk een jaar rond te verzorgen. We beginnen met het kennismaken met het bijenvolk. Herkennen van het broed, voedselvoorraad, gezondheid van het bijenvolk en het verschil zien tussen een werkbij, een dar (mannetje), en de koningin. Verder het oogsten van honing, de verwerking van oude raten tot bruikbare bijenwas. We sluiten de praktijklessen af met het winter klaar maken van de volken zodat ze goed de winter kunnen overleven. In oktober volgt dan nog een examen met meerkeuzevragen. Haalt u een voldoende dan krijgt u het NBV – diploma uitgereikt.

Tijdens het jaar waarin u de cursus volgt krijgt u gratis het lidmaatschap van de NBV aangeboden, ontvangt u zes  keer per jaar het blad Bijen, en kunt u gebruik maken van alle faciliteiten die het lidmaatschap biedt.

Op een zaterdagmiddag in maart na de theorielessen is er een excursie naar de imkervakhandel het Ielgat in Amen waar eventueel bijenkleding ( pak/kap en handschoen ) kan worden aangeschaft. Eventueel kunt u ook andere basis-benodigdheden daar kopen. De handschoenen die tijdens de cursus worden gebruikt mogen niet mee naar huis worden genomen i.v.m. de overdracht van bijenziekten. Na afloop van de cursus kunt u uw handschoenen meenemen.

Met vriendelijke groet,

Roel Broekman

tel: 0522 451290