Imkercursus 2021.

Groep Drenthe organiseert de Basiscursus Bijenhouden voor alle Drentse afdelingen.

Dit jaar 2021 worden in Zuidlaren, De Wijk, Oosterhesselen en Beilen weer een complete cursus Imkeren voor beginners gegeven. Wij zorgen voor een goede regionale spreiding zodat er altijd een cursusplaats bij u in de buurt is. Er zijn uitsluitend volledig bevoegde en gediplomeerde leraren beschikbaar.

De kosten bedragen €230,– o.v.b. inclusief de nieuwe cursusliteratuur die door de onderwijscommissie van de NBV is uitgegeven. U bent definitief geplaatst wanneer het cursusgeld is voldaan..

Alle cursussen 2021 zijn inmiddels alweer volgeboekt. Bij uw aanmelding komt u op de wachtlijst, maar informeer toch maar, indien uw belangstelling voor het bijenhouden gewekt is.
Soms is het mogelijk om toch nog aan te sluiten. Kennismaken en een aantal keren aanwezig zijn is in overleg altijd wel te regelen.

De organisatie van deze cursus wordt verzorgd door Groep Drenthe van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. In deze groep werken de Drentse afdelingen die bij de NBV zijn aangesloten intensief samen. Bij deze groep behoren de afdelingen: Zuidlaren, Assen, Emmen, Oosterhesselen, Beilen, Hoogeveen, Ruinen, De Wijk en Meppel. Tijdens de eerste theorielessen kunt u beslissen bij welke vereniging u zich wilt aansluiten. De vereniging waarvan u heeft aangegeven lid te willen worden zorgt er voor dat – als u dat wenst – u een mentor krijgt die u na de basiscursus kan gaan begeleiden als u zelf bijen krijgt.

U kunt met uw vragen en ondersteuning bij hen terecht. De vereniging kan u behulpzaam zijn bij het verkrijgen van een bijenvolkje, tenminste  als u dat nog niet heeft. Ervaren imkers van diverse Drentse afdelingen assisteren bij de praktijklessen, zodat u imkers van verschillende afdelingen leert kennen.

Cursusverloop.

In de maanden maart en april worden een 5-tal theorie lessen gegeven zodat  u voldoende basiskennis krijgt om te begrijpen wat er tijdens de praktijklessen gedaan wordt.  Deze lessen zullen online worden gegeven. Hoe de praktijklessen worden uitgevoerd is op dit moment nog onzeker.        Vanaf april tot en met september worden een tiental praktijklessen gegeven zodat een goed beeld ontstaat wat er voor nodig is een bijenvolk een jaar rond te verzorgen. We beginnen met het kennismaken met het bijenvolk. Herkennen van het broed, voedselvoorraad, gezondheid van het bijenvolk en het verschil zien tussen een werkbij, een dar (mannetje), en de koningin. Verder het oogsten van honing, de verwerking van oude raten tot bruikbare bijenwas. We sluiten de praktijklessen af met het winter klaar maken van de volken zodat ze goed de winter kunnen overleven. In oktober volgt dan nog een examen met meerkeuzevragen. Haalt u een voldoende dan krijgt u het NBV – diploma uitgereikt.

Tijdens het jaar waarin u de cursus volgt krijgt u gratis het lidmaatschap van de NBV aangeboden, ontvangt u zes  keer per jaar het blad Bijen, en kunt u gebruik maken van alle faciliteiten die het lidmaatschap biedt.

Op een zaterdagmiddag in maart na een theorieles is er een excursie naar de imkervakhandel het Ielgat in Amen waar eventueel bijenkleding, en hulpmiddelen( pak/kap, handschoen e.d. ) kan worden aangeschaft. Eventueel kunt u ook andere basis-benodigdheden daar kopen. De handschoenen die tijdens de cursus worden gebruikt mogen niet mee naar huis worden genomen i.v.m. de overdracht van bijenziekten. Na afloop van de cursus kunt u uw handschoenen meenemen.

Met vriendelijke groet,

Roel Broekman, voor nog meer informatie bel 0522-451290

Attentie!

Alles onder voorbehoud van de op dat moment geldende richtlijnen en voorschriften van door de overheid opgelegde bepalingen waarvan op dit moment nog niets zeker is!