Imker worden is een gunst, maar imker zijn dat is een kunst.
De bijtjes maken uit nectar Honing en de imker oogst dat als een beloning voor werk en aandacht die het aan het volk besteed.
Om voldoende kennis over honing te verkrijgen heeft de Imkersvereniging Ruinen e.o. een workshop Honingtesten en analyse voor imker en belangstellende georganiseerd die meer van en over honing dient te weten. Dat was in de zomer van 2023. Na veel belangstelling werd er gevraagd naar een cursus pollen herkennen. die was er in het najaar met twee groepen.
Men leert -in theorie en praktijk- om zelf de honing op meerdere onderdelen te kunnen beoordelen op kwaliteit; wat is honing, het enzymgehalte, de houdbaarheid, geleiding, pH-waarde, pollenaanwezigheid, eiwitgehalte en nog meer informatie. Maar ook wet- en regelgeving alsmede etiketteringseisen komen ter sprake.
Wat werd er behandeld, geleerd en vooral geoefend om de belangrijkste onderdelen van honing te gaan testen en analyseren?
- Vochtgehalte
- Klasse-bepaling honing
- pH-waarde
- Kleurbepaling
- Enzymgehalte glucose-oxidase (peroxide-waarde)
- Enzymgehalte Katalase
- Elektrische geleiding
- Eiwitgehalte (bij heidehoning)
- Pollen-klasse
- Etikettering, wet- en regelgeving


De ruinerimkers hebben het voornemen om deze workshop te herhalen in 2024. Indien belangsteling kan men zich opgeven bij een van de bestuursleden.
Bij de workshop is het boekje “Kennis maken, met honing.” als syllabus inbegrepen.

Het boekje als les en ondersteuning, met praktijktips en uitleg is inmiddels ook los te verkrijgen. De kosten hiervoor bedragen € 8,00 excl. verzendkosten. Informatie en aanvraag via de secretaris van de vereniging. Het boekje is nog bepekt beschikbaar.