Gezonde bijen zouden moeten leven in een gezonde omgeving. En een gezonde omgeving voor bijen bestaat uit een rijk aanbod van voedsel het gehele jaar door. Voedsel voor de bijen bestaat uit nectar en pollen. Deze zijn beschikbaar in een goed samenspel tussen imker, omgeving en voldoende aanbod van voedselrijke beplanting.
En daar kunnen en moeten de imkers aan meewerken. Begin bij je zelf door in de omgeving te kijken wat daar aanwezig is en waar nodig initiatieven te nemen voor de aanplant van boom, struik, bol, bloem, kortom waar de bij haar voedsel kan verzamelen.
Een aanrader is de bijenboom (Tetradiuam daniellii) . Beschik je over zaden van deze prachtige boom dan is het in januari/februari de tijd deze te zaaien.

Hoe we dat doen?
De bijenboom is een zgn. “koudkiemer”, dat betekent dat ze in de vrije natuur als de zaden zijn afgevallen een flinke periode met stevige nachtvorst over zich heen moeten hebben gehad alvorens ze kunnen kiemen. Helaas komt dat tegenwoordig nog maar zelden voor zodat we ze dus een beetje moeten helpen.
a. Vul een plastic bakje ( b.v. van de chinees of een kweekbakje van bij een tuincentrum met scherpzand o.i.d. en meng dit met een beetje potaarde.
b. Leg er een stuk of 10/20 zaden in, maak het heel licht vochtig en dek het af met b.v. gladpack en zet het bakje een week in de diepvries.
c. Haal het bakje er na die periode uit en zet het op een koele licht plaats en laat de zaadjes kiemen en opkomen.
d. Zet ze wanneer het weer het toelaat daarna buiten op een lichte plaats, bescherm tegen felle zon en geef regelmatig een beetje water zodat ze kunnen groeien. Wees alert want slakken, muizen en nog wat andere beestjes zijn wel heel erg verzot op die jonge plantjes!
e. Zet ze in de loop van het jaar over in (organische) potjes in de grond en blijf er goed voor zorgen, het volgende jaar gaan ze groeien.
f. Zet ze als ze 50/60 cm zijn op een ruime plek in de tuin, ze groeien snel en vormen een mooie kroon als je ze op snoeit. Ook nu opletten want ook konijnen zijn grote liefhebbers van deze boompjes

Uitgebreide informatie over deze boom is te lezen op: https://library.wur.nl/ojs/index.php/bijenhouden/article/view/11534/11037
Ook op het imkerforum wordt over deze boom geschreven: https://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtopic.php?f=12&t=34368

Meer informatie over drachtplanten en bloemen te vinden op: